Coogee

COOGEE
Australia-sarjasta

Merellä on sydänääni
aalto yhtyy aaltoon
pisarat roiskuvat rinnalle
hitaasti murtuu
kivinen, hauras tahto.

coogee.jpg
Kuva: Coogeen rantaa Sydneyssä

Taustatietoa:

Coogee (lausutaan ‘kuudtshii’) on yksi Sydneyn monista upeista hiekkarannoista. Se on myös kaupunginosan nimi, jossa ranta sijaitsee. Minä ja ex-morsiameni asuimme Gleben kaupunginosassa Sydneyn Inner Cityn alueella. Kotoamme oli puolen tunnin bussimatka Coogeen, jonka hiekkarantaa reunustavilla rosoisilla kallioilla istuin silloin tällöin ja katselin kallionkoloista korkealle ilmaan pärskyviä mahtavia aaltoja.

Googeesta pääsee rantapolkua pitkin useiden eri hiekkarantojen kautta Sydneyn kuuluisimmalle rannalle Bondihin. (Nimi lausutaan ‘bondai’, se ei viittaa elostelevaan brittiagenttiin vaan tarkoittaa aboriginaalikiellä ‘kallioille murtuvia aaltoja’.) Matkanvarrella on vanha ihastuttava hautausmaa, jonka valkoiset marmoripaasit ovat jähmettyneet tuijottamaan Tyynen valtameren sinisenvihreänä aukeavaa selkää. Maisemien lisäksi lingvistisesti suuntautunut kävelijä nauttii kielelle murtuvista nimistä. Oma suosikkini aboriginaalien nimeämistä rannoista oli Tamarama. Suojaisassa poukamassa sijaitseva ranta on saanut lempinimen Glamourama myös rikkaiden ja kauniiden parissa nauttimansa suosion ansiosta.

tamarama.jpg
Kuva: Tamaraman rantaelämää

Eurooppalaista väriä, nimellisesti, rantakulttuuriin tuo piskuinen Bronte, josta on kivenheiton matka yötäpäivää juhlivalle kansainväliselle Bondille. Bronten rantaa reunustavalla laajalla nurmikentällä on kaupungin ylläpitämiä sähkögrillejä, joiden äärelle lapsiperheet kokoontuvat lauantai-iltapäivisin käristämään kokolihapihvejään australialaisen pyhän rituaalin, ‘barbien’, menojen mukaisesti.

Bronten viattomanlahjakkaiden kirjailijasisarusten kotoisten sulojen muistoista ei millään hennoisi jatkaa Bondin moderniin meteliin, teinituristien täyttämiin busseihin. Mutta niihin vain on alentuminen, mikäli mielii takaisin sivistyneemmille kulmille, kotiin Glebeen.

[Linkki: Beaches in Sydney]

Advertisements

3 thoughts on “Coogee

  1. Tämä teksti voisi olla parempi jos loppu ei olisi ihan niin itsestään selvä, tai viesti. Tarvitseekos selvää asiaa ihan noin sanoa?

    Voin olla väärässäkin, tuo oli sensuroimaton ensimmäinen vaikutelmani?

    Huomenna voin perua puheeni.

  2. Voit olla oikeassa, TIkkis. Mietin tuota edellisessa versiossa ollutta kin-paatetta, onko se turhan osoitteleva. Ehka se tassa tapauksessa oli. Joka tapauksessa olen tahan uuteen versioon tyytyvaisempi. Mita mielta sina olet?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s